Siste nytt‎ > ‎

Hyggelig hyggetreff

lagt inn 6. okt. 2014, 22:21 av webmaster olavskilden   [ oppdatert 6. okt. 2014, 22:21 ]
Fredag 12. september hadde Hoff Hyggetreff sammenkomst på Torsætra. Her var Reidar Brennsæter, på vegne av Olavskilden Arbeidslag med og kåserte om Totenåsen i gamle dager.
  

Han fortalte om Kongevegen mellom skyss-stasjonene Garsjøen og Grøna som ble bygd sist på 1700-tallet, om hvordan den ble til og om hvem som benyttet den. 

Han nevnte også at her bodde det på 1700- og 1800-hundretallet folk på over 20 boplasser langs vegen. Brennsætra, som en tid var lasskjørerplass, var sentrum for disse plassene. De fleste er i dag knapt synlige, men enkelte hustufter er ennå sees. Mye av bosettinga var knyttet til finneinnvandringa, og vi fikk høre om hvordan folket langs vegen livnærte seg. 
 
Olavskilden Arbeidslag har i mange år arbeidet for å gjøre Totenåsens historie kjent, og har nedlagt et stort arbeid for å sette i stand mange av severdighetene langs vegen. Kåsøren nevnte her Olavskilden, hestevatninga og oppkaststeinen mellom Borgen og Torsætra, og videre sørover Tåmåsstugua og kløvjaskjølet ved Skjebinderstua. Langs partier av kongevegen som i dag ikke er i bruk har Arbeidslaget reparert steinprommer og satt vegen i stand som en fin gang og sykkelveg.