Siste nytt‎ > ‎

Eidsvollsmennene 200 år etter

lagt inn 17. apr. 2014, 04:54 av Øyvind Brennsæter   [ oppdatert 17. apr. 2014, 04:55 ]
En del av Eidsvollsmennene fra Oppland reiste i 1814 kongevegen over Totenåsen til Eidsvoll. Vestoppland Dølahestlag gjentok denne reisa over Totenåsen fredag 11. til søndag 13. april i år. 

Hestefølget like før ankomst Garsjøen skysstasjon
Foto: Håkon Garsjø

I alt åtte ekvipasjer og ca. 20 personer var med på turen. De startet på Steinberg på fredag, der sorenskriver Laurits Weidemann, senere amtsmann, holdt til. Turen gikk derfra til Grøna skyss-stasjon der de overnattet til lørdag. 

Turen gikk så videre den gamle kongevegen over åsen til Garsjøen skyss-stasjon i Hurdal. Deler av vegen som ikke er i daglig bruk ble brøytet for anledningen.  Litt før de kom til fylkesgrensa ble de bevertet av Olavskilden Arbeidslag som serverte «Navagraut og flesk», en gammel matrett som ble mye brukt av skogsfolk i tidligere tider. På fylkesgrensa tok en del hurdølinger imot og slo følge til Garsjøen. 
På Skålerud har det kommet opp skilt i gammel stil.

Her på Skålerud som grensa går mellom det som i 1814 het Christians amt og Aggershus amt var det satt opp igjen et skilt i stil med det som stod her fra gammelt.   Når følget  kom til Skyss-stasjonen i Garsjøen tok Hurdal Historielag og Hurdal Bygdetun mot med servering av kaffe og vafler, og Arne Garsjø fortalte fra skyss-stasjonstida.  Overnatting i Hurdal var ordnet med plass på hestesenteret og den gamle ungdomsskolen.  

Herfra gikk turen videre søndag morgen, og da sluttet også noen hurdølinger seg til hestefølget. De fulgte da vegen på østsida av Hurdalsjøen.  Her på rasteplassen i nærheten av den gamle skyss-stasjonen på Østerud tok Dølahestlaget fra Eidsvoll imot og sluttet seg til følget fram til Eidsvollsbygningen der de ankom ved to-tiden søndag.  «Prins Christian Fredrik»  tok imot ved Eidsvollsbygningen og fikk overrakt en budstikke med et grunnlovsforslag angående kommuneforvaltningen.  De som deltok på turen ga uttrykk for at det hadde vært en meget vellykket tur.